duminică, ianuarie 20, 2008

Germania e in soc: Nokia vine in Romania


Germania se racoala. De ce? Nokia a decis sa inchida o fabrica de mobile si sa o aduca in Cluj (sau langa, pe undeva prin apropiere). Soc, frica, teama, disperare. Revolte, manifestatii, clasa politica ameninta cu boicotarea telefoanelor Nokia.
Daca nu au invatat sau nu stiau pana acum, ii informez pe germani, ca ceea ce face Nokia se numeste globalizare. Bine, de fapt e outsourcing, delocalizare, toate facand parte din globalizare. Iata ca asta functioneaza si invers, nu doar romanii care pleaca la mai bine, ci firme care vin la noi. Nu inteleg ce ii mira asa pe germani, cand e foarte bine stiut ca orice firma urmareste cu orice pret profitul. Si cum il obtii foarte simplu, prin reduceri de costuri, in cazul de fata, costul cu forta de munca.
M-a deranjat insa destul de mult afirmatia unui nene, care isi dadea el cu parerea despre slaba pregatire a romanilor si ca ei le fac mai bine (pe ele telefoanele). Pai cata pregatire iti trebuie, mai ales ca totul e facut in mare parte de roboti. Mai trebuie oameni la supraveghere, testare. Oricum e plina tara de ingineri. Asa ca hai sictir Germania si pentru Nokia am un mesaj, sa urmeze semnul din dreapta sus, ca sa ajunga mai repede. Si ca sa ma si laud, sunt posesor de Nokia, na!

Niciun comentariu: