luni, iulie 20, 2009

Africa 2009-jurnal de calatorie: Au dessus des vieux volcans,Glisse des ailes sous les tapis du vent,Voyage, voyage,Eternellement.

Salutare cititori. Calatoria lui RR se apropie de sfarsit, aventura din Burkina Faso, pentru ca vor urma Niger si Uganda (unde se alfa in prezent). Asadar ramaneti conectati, astazi un nou episod, impresii, traiti la sfarsitul sederii in Ouaga.

"Salutare din nou,

Revin dupa o oarecare pauza cu niscaiva vesti de pe taramuri africane.

Nu am fost multe vesti,pentru ca mai trebuie sa si muncesc nu doar sa ma plimb...

Hotel sediu si retur, nimic demn de consemnat.

Aceleasi praf, aceeasi vanzatori care intreaba endless daca nu cumva totusi si poate cine stie! cumperi de la ei. Raspunsul clar si precis NU, nu este de ajuns pentru ca ei vanzatorii nu au in vocabular acest cuvant. Ca si cum nu l ar fi auzit continua sa iti prezinte produsele poate cine stie cumperi ceva.

Unii dintre ei au si povesti bine inchegate si diferite...de apreciat repertoriul divers...Intai te privesc si in functie de mutra, haine, alte criterii?? incep sa iti prezinte fie versiuni comercialo-lacrimogene de genul " hai sa incurajm industria de profil " bratari, una alta" care nu poate trai decat daca strainii cumpara pentru ca localnicii cunosc...fie versiuni pur si complet miloase de genul asta e singura bratara pe care am reusit sa o duc la bun sfarsit fiind cu multe probleme pe cap si daca nu o vand nu am bani sa ma intorc in sat (...)

Daca reusesti sa treci de ei ajungi la hotel. In restaurant. In camera.Etc.

Joia trecuta a fost zi libera. Sarbatoare. Unul din sefi s a oferit sa ne puna la dispozitie un sofer pentru " ca sa mergeti si voi prin zona ca ati muncit destul...toata ziua la birou ce e asta??".

Dis de dimineata am profitat de ocazie si am purces la drum.

Prima vizita la Laongo .

Am si poze separat. La final de meil.

Sculpturi in granit, o data la 2 ani vin artisti din toata lumea si lucreaza fiecare pe cont propriu.

Raman o luna de zile in cadrul parcului, salariu de expat, masa si casa oferite de organizatori.

Au voie sa aiba un asistant pe care il platesc din buzunarul lor.

Mi a placut dar nu pot spune ca sunt fan :)


A doua vizita a fost la Bazoule.

Rezervatie naturala unde am vazut si mangaiat crocodili.

Este vorba despre crocodili sacri. Sunt considerati egalii oamenilor, se discuta cu ei, nu sunt vanati, sunt civilizati, cand se plimba prin sat nu mananca decat daca li se da altfel nu fura puii din curtile oamenilor. Copii mici se plimba pe spinarea crocodililor. Interesant pot spune. Am mangaiat si eu crocodilii desi cei de aici de la firma spun ca am avut curaj pentru ca dincolo de toate animalul ramane animal. Dar chiar erau cuminti e adevarat au mancat inainte niste pui.


M am plimbat prin rezervatie, am vazut din nou viata oamenilor de zi cu zi. Saracie lucie in satul din rezervatie la barul din sat nu aveau decat cateva produse si nu aveau sa schimbe bancnote mari. Noroc ca am avut marunt.

In sat seful satului avea un dispozitiv de captare a luminii solare injghebat dupa reguli de el stiute cu care reusea sa aprinda seara un bec timp de vreo doua ore.

O fundatie s a oferit sa aduca un grup electrogen acolo dar s a cerut o lista cu casele oamenilor mai importanti pentru ca nu se poate oferi lumina in toate casele.

Altfel, cate case atatea femei si cate usi la casa atatea femei in fiecare casa.

Seful avea 6 usi la casa.

Deja sunt "vaccinat" pot spune ca nu ma mai mira nimic nu mai sunt atat de virulent in comentarii scriu doar asa...statistic, oricum mult mai temperat, fara sa atasez vreun sentiment specific robertesc. Adica de indignare, mirare, dorinta de dreptate si salvare.

Ma plimbam prin sat si am vazut un cos de gunoi..donatie din partea ducelui de Luxemburg. Daca atata se poate dona...sa zica merci si pentru asta. Gunoaiele nu erau in cos.
Multe preconceptii, multe credinte. Cei mai rasariti in sensul ca stiu limba franceza, ca interactioneaza cu strainii, deci ceva mai open minded recunosc ca poate gresesc dar ca asta este satul african. Nu faci asta ca n ai voie, si ca sa dau niste exemple care imi vin acum in minte _ evident nu singurele existente si poate nici cele mai"socante"_ daca mamanci constient carne de crocodil la primul pahar de apa baut vei muri, nu vorbesti cu crocodilul daca nu esti din familie aleasa( cu stramosi care au mai vorbit cu crocodilii) decat prin interpret pe care trebuie sa il platesti, sunt familii forever sefe pentru ca sefia se transmite din tata in fiu si familii forever sclave statut pe care nu il pot schimba decat daca pleaca de tot din sat si isi iau viata in propriile maini. Adica sunt renegati si daca vreodata au nevoie de ajutor la ei in sat nu se mai pot intoarce. Ghidul cu care vorbeam provenea dintr o familie respectata pentru ca se ocupa de traduceri crocodilesti pentru turisti de aici si statutul special pe care il avea si din care decurgeau avantaje de genul prioritate la cumparat teren in sat pentru constructia de case. Astfel, la ei in familie fiecare avea coliba sa spre deseobire de alte familii care se inghesuiau toti intr o coliba.


In rest liniste si pace, pe 2 iunie plecare la Niamey in Niger.

Burkina Faso e una din cele mai sarace tari din punct de vedere al resurselor naturale , dar si una dintre cele mai linistite tari - fara razboaie civile, revolte, agresiuni - cu oamenii ospitalieri si primitori, blinzi si demni in ciuda greutatilor.
Niger este tara cu cele mai mari temperaturi din toata Africa de Vest.

Intre cele doua extreme
Primiti, va rog salutari
Elefanto-ouago-niameyesti

Poze aici."

Niciun comentariu: