sâmbătă, august 01, 2009

Africa 2009-jurnal de calatorie: Niger.Hipo.Koure. Girafe.

Salut, un nou episod, tot din Niger. Lectura placuta:

"
Salutare,
continui relatarile de pe taramuri africane
Intr o buna zi cu soare soferul de la firma ne a propus sa facem un mic tur de oras.
micul tur de oras mi am zis eu nu presupune mari pregatiri gen echipamente speciale spre exemplu aparat foto.
prima data am ajuns la muzeul national un fel de gradina zoo + muzeu de schelete descoperite prin desert + muzeu cu tot felul de bogatii nationale gen mina de uraniu, stele de nisip, etc.
Am gasit, vazut si NEpus mana! - dincolo de cusca bin ferecata - , lei, cimpazei, hiene, struti, sacali, am vazut hipopotami, crocodili imensi ( cei trasi de coada era mici copii), schelete de dinozauri sau cutii cu uraniu. Din categoria stiati ca : 100 g uraniu este egal cu 2, 5 tone de lemne spre exemplu. Si se extrag mii de tone de uraniu de catre o corporatie franco spanioloaica.
Ca in orice tara africana nu te poti plimba ca si alb fara ca un ghid local " expert in toate cele" sa nu se(te) agatze prin tehnici de prindere bine studiate.
S a agatat bine un astfel de om de culoare ba chiar s a urcat in masina cu noi si ne a propus un senzational drum pe Niger.
Nu l am refuzat doar " puteti trece pe langa hipo si puteti vedea un sat de pescari unde fiecare barbat are minim 3 femei". Melodia cu " fiecare barbat are mai multe femei" este deja demodata- m a cucerit la inceput - dar acum e ca si cum ai spune ca fiecare european mananca de mai multe ori pe zi ( africanul mananca si la doua sau chiar patru zile depinde de cat de bogata este familia ....;bineinteles ca sunt si familii de bogatani, multi extrem de bogati...)
Revenind la hipopotamii nostri, am ajuns la vreo 15 km de Niamey, acolo unde Nigerul este calm, hipopotamii sunt multi si " chiar poti sa bei apa din Niger pentru a fi la fel de puternic si de victorios ca Nigerul".
Ne am plimbat cu barca, vaslasul ne a dus foarte aproape de o familie de hipo, bunic, mama, tata si puii. Imense aceste animale. Calme pentru ca am avut interpret. Doar de aceea am platit o caruta de bani. Pentru el o caruta. Adica cu ceea ce a castigat ca urmare a traducerii hipopotame _ frantuzesti a putut cumpara faina pentru acasa pentru o saptamana. Buna si meseria asta.
Am ajuns in satul de pescari. Intre adevar multe femei, multi copii. Putini barbati. Dar spornici. Un cabinet medical. Doua scoli. o scoala de fapt o terasa, acoperis de paie si niste scaune era scoala pentru clasele 1-4. Clasele superioare erau deja intr o cladire din caramida, sponsorizare din partea unui cetatean american. Dimineata clasele 5-8 seara liceul.
Desi aveau apa proaspata, foloseau apa din Niger, buna pentru de toate de la mancare la spalat. Am spus de ce doar nu indraznea nimeni sa nu fie precum Nigerul.
Majoritatea aici au urme pe fata, in sens de diverse cicatrici de diverse forme. Motivul? cand pe copil il doare capul il taie pe fata sa curga sangele rau care provoaca durerea de cap. Nu mai doare capul, sangele este oprit cu frunze din diversi copaci...iar eventuala infectie...depinde..... daca chiar nu mai poate omul se ajunge la spital, daca nu...asta e...trece ea infectia in timp.
Pentru ziua respectiva a fost de ajuns.
A urmat in week end o vizita la Koure.
O rezervatie naturala un mini safari, unde sunt doar' girafe protejate prin lege. Vreo 200 de exemplare din care am vazut un numar 8, toate femele si pui, masculii fiind plecati la serviciu. Toate lumea munceste, da??
Le am fotografiat, nu am avut translator, astfel incat a trebuit sa mergem in varful picioarelor pentru a nu le speria ( in sensul de a fugi de noi sau mai rau spre noi........).
Un elefant printre girafe
Din Niamey Niger elefantus talpus girafus kouranus traducator autorizat"

Niciun comentariu: